Utgrävning av en stor gravhög i Tyresta by
Under 2012 var vårt stora forskningsprojekt utgrävningen av en gravhög från yngre järnåldern vid Tyresta by. Tyresta ligger i Haninge kommun ca 2 mil söder om Stockholm. Högen var ca 12 meter i diameter och hade en spännande konstruktion och ett rikt fyndmaterial. Förutom mycket brända och obrända ben av människa och olika djurarter innehöll ”bålmörjan” (kremeringen) bland annat speltärningar och spelpjäser, en sländtrissa, smält glas, bränt trä med inskuret mönster, fragment av en kam, tyg, bröd och sädeskorn. Säden är bestämd till skalkorn, Hordeum vulgare, av Håkan Ranheden. En C14-datering av kornet gav värdet 1129+/-31 BP vilket innebär att det kalibrerat troligast ligger mellan år 885 och 975. Högen bestod av en jordmantel av sand och lera där leran låg som en vall i ytterdelen medan sanden fyllde ut i mitten och byggde upp själva toppen av högen. Formen var ”trappstegsformad” med en hylla som gick runt högens norra del och en avplanad topp. Längst in i mitten, under sandfyllningen, låg ett litet och toppigt kärnröse på brandlagret. I söder var högen skadad genom en jordkällare som turligt nog bara stört en del av brandlagret och inte nått in till kärnröset.
Undersökningen drog igång i början av maj och var avslutad i oktober. Högens jordmassor är återlagda och nu återstår att finputsa fram den speciella formen. Detta kommer att göras när jorden satt sig, vilket innebär någon gång under nästa år.
Tack till Stiftelsen Tyrestaskogen som finansierat utgrävningen och hjälpt oss med diverse praktiska ting. Tack till hela personalen där! BVP mark- och fastighetsservice, Haninge, har bidragit med grävmaskin. Ett flertal personer har också hjälpt oss på olika sätt. De är i bokstavsordning: Johan Bjurer, Kalle Dahlberg, Sara Gummesson, Jujja Johnsson, Fredrik Molin, Andreas Nordberg, Fredrik Persson, Uffe Pettersson och Martin Rundqvist.
Copyright © All Rights Reserved